icon-arrow icon-cancel icon-facebook icon-instagram icon-play icon-print icon-search icon-star icon-star-full icon-twitter icon-youtube icon-cbw

Ruud de Wild exposeert bij Mondileder

Ruud de Wild (Hilversum, Nederland 1969) schildert sinds hij ongeveer 20 jaar oud was. Teksten en kleurrijke typografie zijn kenmerkend voor zijn werk. De letters op de schilderijen zijn gesneden, met een spatel verdikt, zeer kunstzinnig en tijdrovend. Sommige teksten bevatten een kwart gallon verf. Ruud: “Lyrische gedichten triggeren vaak dingen met me, ze snijden iets dat je nog niet had uitgedacht, of nog erger: wat je echt weet, maar niet wilt weten, ook al ben ik niet bang om minder vrolijke dingen te nemen als uitgangspunt, ik doe geen concessies”.

Ruud groeide op in een familie van drukkers en grafische ontwerpers.” Ik ben de zoon van een letterzetter, een grafisch kunstenaar, een inktfabrikant. Al mijn ooms waren drukkers, ontwerpers en grafische ontwerpers. Ik weet niets anders. Ik droom brieven, ik kauw letters. “Hier ligt de basis van zijn voorliefde voor typografie en niet te vergeten zijn grote kennis van kleuren en verfsoorten, hun eigenschappen en wederzijds effect.” Gezegend met dit technische inzicht en materiële kennis, kan hij in tegenstelling tot hoeveel lagen zijn werk draagt, een verbluffende transparantie maken van zijn schilderijen,.

“Weet je wat zo mooi is? Brieven liegen niet. Als het er is, kun je niet teruggaan. Dan is het zo. Daarom komt de tekst altijd als laatste erbij, alleen als ik het zeker weet”.
Ruud’s Studio in Amsterdam: tafels met dikke lagen gedroogde verf, zelfverwerkte tubes verf, spatels, onherkenbare objecten, lege doeken, stukjes gesneden karton, vlijmscherpe Stanley-messen, schetsboekjes. Een ezel is nergens te bekennen. Een frisse geur van verf. De vloer lijkt een geweldige Jackson Pollock-schilderij te zijn. Een geordende chaos. Een plank vol met boeken over brieven.
Zijn persoonlijke leven leest als een roman; Op 6 mei 2002, toen hij voor radio 3FM werkte, interviewde hij de Nederlandse politicus Pim Fortuyn. Na het interview stapten De Wild en Fortuyn naar buiten waar De Wild getuige was van de moord op Fortuyn. Deze gebeurtenis heeft een enorme tol geëist van zijn privé- en gezinsleven. Hij wist zijn demonen te bevechten en ontwikkelde zich in de loop der jaren als een radio-dj en artiest die niet verlegen was om zich uit te spreken.
In 2012 reist hij naar concentratiekamp Auschwitz en was daar gastheer van een show waar hij een holocaustoverlevende interviewt. Hij wil de aandacht vestigen op conflicten over de hele wereld en leren van het verleden.
In 2013 heeft de Nederlandse TV een documentaire over hem uitgezonden genaamd “Who the F#ck is Ruud de Wild”. In 2017 had hij een grote solo- show genaamd TRIGGER in Museum Hilversum. Een zeer persoonlijke show die de aandacht vestigde op thema’s die hij wil aanspreken. Zijn kunstwerken waren al over de hele wereld te zien, maar hij vecht altijd om evenwicht te vinden tussen zijn gedachten, creativiteit en de eeuwige twijfel van een kunstenaar. “Mijn gedachten zijn altijd in overloop, het is een constante waterval, ik word er zo moe van. Als ik schilder ben ik stil, ik zal een nummer herhalen en verf voor uren en uren, stil en geconcentreerd. ”

Onze nieuwe- inspirerende winkel ligt vlak langs de snelweg A1 (afrit 10 Soest / Baarn Noord) en is daardoor prima bereikbaar vanaf de grote steden. Er is ruim voldoende (gratis) parkeergelegenheid op eigen terrein. Graag tot ziens!